Sprekende stenen

Sprekende Stenen

De titel van de expositie is ‘Sprekende Stenen’. Deze tentoonstelling vertelt via verschillende soorten stenen het verhaal van Dokkum en haar inwoners. Het gaat over de Markt en over de Grote Kerk, over het ontstaan van Dokkum, over vroeger en over nu. De zerken in de vloer van de Sint-Martinuskerk komen uitgebreid aan het woord. Bij de laatste grote renovatie in 1964 zijn de toen gevonden stenen teruggelegd en hebben ze een nieuwe plek gekregen in de vloer van de kerk. Er liggen geen menselijke resten meer onder, deze zijn elders herbegraven. Vaak vragen bezoekers zich af of er nog verre verwanten in de kerk begraven zijn. Anderen zijn meer geïnteresseerd in de historische achtergrond. Op een enkele zerk is er een relatie met het verleden van Dokkum als zeehaven. Op panelen vindt u informatie over enkele personen die genoemd worden op de zerken, over symbolen en over familiewapens. Amateur historicus Jan de Jager heeft onderzoek naar de grafstenen gedaan en gegevens gebundeld in een boek met dezelfde titel als de tentoonstelling: Sprekende Stenen. Het boek is in de kerk verkrijgbaar. Naast het boek is er ook een index met namen. Bij het onderzoek is gebleken dat het verhaal verder zal gaan. Er liggen namelijk veel meer stenen in de kerk dan ons tot nu toe op basis van bekende foto’s en een publicatie van Tresoar bekend was. Waarschijnlijk zullen ook bezoekers meer over de zerken kunnen vertellen. Het is de bedoeling dat er een tweede deel zal volgen.

Verhaaltegels

In het plaveisel van de Markt liggen bijzondere tegels. Er staan spreuken, dichtregels of citaten op van Dokkumers uit heden en verleden. Enkele ervan komt u tegen op de panelen.

Happy Stones en Blije Keien

In de expositie zijn happy stones opgenomen. Deze kleurrijke stenen spreken een eigen taal. Het idee van een happy stone is een glimlach bij de vinder van de steen tevoorschijn te toveren en vriendelijkheid te verspreiden. Deze steentjes zijn gemaakt door het enthousiaste team van ‘De Kunstgreep’, gevestigd in het Bolwerk. Ze hebben ook Blije Keien gemaakt: uitvergrote happy stones van papiermaché.Actieve beleving

Door belangstellenden materiaal beschikbaar te stellen om een afdruk van een stukje van een zerk te maken (rubbing of frottage) wordt een actieve beleving gestimuleerd. Dat kan in de kerk, maar ook van de verhaaltegels op de Markt. En wie wil kan een happy stone maken. Aanbevolen voor alle leeftijden.

terug